Tehetség Program

 

 

 

Csengetési rend

0. óra: 7.00 - 7.45
1. óra: 8.00 - 8.45
2. óra: 9.00 - 9.45
3. óra: 9.55 - 10.40
4. óra: 10.50 - 11.35
5. óra: 11.45 - 12.30
6. óra: 12.40 - 13.25
7. óra: 13.30 - 14.15

Egészség

Határtalanul

 

Uniós projektek

Sárszentmihaly.hu

 

  

HATÁRTALANUL kirándulás Erdélyben
 
Iskolánk 6-7. osztályos tanulói a Határtalanul! pályázat keretében 2023. május 9 - 12.
között négynapos tanulmányi kiránduláson vettek részt Romániában, Erdélyben.
A csoportot Barna Hajnalka idegenvezető kalauzolta a kirándulás során. Ezúton is
köszönjük munkáját! 

1. nap: Kora reggel indultunk Erdély irányába, átkelve a Király-hágón. Következő
megállónk Kolozsvár volt, ahol a történelmi központban sétáltunk, megnéztük
Mátyás király szobrát és szülőházát, valamint a Szent Mihály templomot, majd hosszabb
utazás következett Székelyszentlélekre, a szálláshelyünkre.
2. nap: A napot a Sóvidéken töltöttük és a só különleges előfordulásaival ismerkedtünk
meg. 
Szovátán a különleges sós Medve-tavat néztük meg, Parajdon a sóbányát kerestük
fel, majd a Sószorosban sétáltunk, ahol a só különleges formáit láthattuk: a felszínen
kialakult barázdákat, a sókarrokat, valamint borsós felszínű sókarfiolokat. Ezt követően
rövid sétát tettünk Korond főutcáján az állandó kirakodóvásárban. Farkaslakán a híres
székely író, Tamási Áron síremlékénél elhelyeztük a megemlékezés virágait, majd
visszautaztunk a szállásunkra.
3. nap: Reggeli után felkerestük a helyi Dr. Benedek Fidél Általános Iskolát,
meghallgattuk az iskolavezető tájékoztatását, sétát tettünk az intézményben és átadtuk
ajándékainkat. Ezután Szejkefürdőre utaztunk, ahol meglátogattuk Orbán Balázs sírját
és a Székelykapu-múzeumot. Székelyudvarhely után Csíksomlyóra utaztunk, ahol a
csodatevő Szűz Mária szobrát néztük meg a kegytemplomban, majd
Gyergyószentmiklósra utaztunk, ahol az örmény templomot kerestük fel. Ezután a
Gyilkos–tó szépségével ismerkedtünk meg és 
a Békás-szoros gyönyörű sziklái között
sétáltunk, a nap végén visszautaztunk Székelyszentlélekre.
4. nap: Becsomagolás után útnak indultunk, első megállónk Fehéregyháza volt, ahol
„Petőfi kútjánál” álltunk meg (Ispánkút), mivel állítólag itt látták őt utoljára élve.
Ezt követően Segesvár történelmi központjával ismerkedtünk meg: 
óratorony,
diáklépcső, bástyák, református templom. Utolsó állomásunk a Tordai-sóbánya volt,
ahol különleges képződményeket láthattunk. Ezután következett a hosszú hazaút, a
késő esti órákban érkeztünk haza. 
A gyerekek gyönyörű helyeken jártak, sok új
ismeretet és rengeteg élményt szereztek. A 
csoportot kísérte
Bozai Éva, Kozma-Vass Klaudia és Kovácsné Simon Krisztina pedagógusok.

Kovácsné Simon Krisztina igazgató


Határtalanul! program 

2022. május 3. - 7.

Pályázati beszámoló

HAT-20-01-0238 - Legendás kirándulás Székelyföldre

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

 



Határtalanul! program

Muravidék és Muraköz gyöngyszemei

2019.05.08.-2019.05.10.
HAT-18-01-1202

Szakmai beszámoló



Galéria


 

HATÁRTALANUL!  2018. - SZLOVÁKIA

„A Szepesség gyöngyszemei – Rákóczi nyomában”

 

2018.03.21. - 1. nap:

Az első nap kora reggelén az iskola elől indultunk szlovákiai kirándulásunkra, osztályunk két 8.-as tanulóval és kísérőként Bozai Éva tanárnővel bővült. A határt átlépve csatlakozott csoportunkhoz Korpás Árpád idegenvezető, aki a három nap során rengeteg ismerettel gazdagította tudásunkat. Elsőként Alsósztregovára látogattunk el, ahol megtekintettük a Madách-kúriát, majd koszorút helyeztünk el Madách Imre szobránál. Ez a vállalt programunk az Arany János-emlékévhez kapcsolódott.

Ezután Rozsnyóra utaztunk, ahol egy magyar iskolát, a Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskolát látogattuk meg. Az iskola vezetőjétől megtudtuk, hogy az osztályok mellett 2015-től magyar óvoda is működik, így egészen kiskortól az érettségiig kísérhetik a gyerekeket. Ajándékaink átadása után folytattuk utunkat Krasznahorkaváraljára, ahol a szecessziós stílusú, különlegesen szép Andrássy-mauzóleumot tekintettük meg. A mauzóleumot gróf Andrássy Dénes építtette felesége, Franciska számára.

Következő állomásunk Betlér volt, ahol felkerestük az Andrássy család pazar vadászkastélyát. Az épület mögött nagy kiterjedésű angolpark található, amelyben egzotikus fák, bokrok, külhoni fenyők és több klasszicista, romantikus építmény található.

A nap végén szálláshelyünkre, a festői látványt nyújtó Tátralomnicra utaztunk, ahol finom vacsora után pihentük ki az első nap fáradalmait.

2018.03.22. – 2. nap:

A bőséges reggeli után a Szepesség egyik különleges természeti szépségével ismerkedtünk meg, a Bélai cseppkőbarlang (Belianska jaskyňa) meglátogatására indultunk. A Felvidéken tizenkét, a turisták által is látogatható barlang található, közülük a Bélai cseppkőbarlang a legmagasabban fekvő.

Innen Késmárkra (Kežmarok) utaztunk, ahol megtekintettük a Thököly várat, mely a XV. században épült. A vár az 1500-as évek vége óta a Thököly család birtokában volt, így több neves leszármazott is itt van eltemetve. Az épületet gyönyörű várkastéllyá alakították át.

Késmárkon, egymás szomszédságában két evangélikus templom is található, az 1717-ből származó artikuláris evangélikus fatemplom, valamint az új evangélikus templom szokatlan keleti építészeti stílusával. Az új evangélikus templomban látogattuk meg a dicső fejedelem, Thököly Imre gróf sírját, aki 1906 óta nyugszik ott. A másik evangélikus templom, népi barokk stílusú faépület. Hat évvel azután kezdték el építeni, hogy 1681-ben a soproni országgyűlés engedélyezte a protestánsoknak, hogy templomot emeljenek.

Következő állomásunk a Szepesség gyöngyszeme, Lőcse (Levoca) volt. A városi műemlék-rezervátum magába foglalja a város történelmi és kulturális nevezetességeit, amelyeket a csaknem teljesen épségben fennmaradt városfalak ölelnek körbe. A város egyik fő nevezetessége a Szent Jakab-templom, melyet a XIII. században kezdtek építeni. Ebben található Pál mester remekműve, a „szárnyasoltár”, a világ legmagasabb gótikus faoltára is. Lőcse központi helyén, a városháza előtt megtekintettük a szégyenketrecet is.

Rövid kitérőt tettünk Csütörtökhelyre (Spišský Štvrtok), felkerestük a Szent László plébániatemplomot, mely egybeépült a Zápolyaiak temetkezési kápolnájával. A magyarországi gótikus építészet egyik legtökéletesebb, legarányosabb alkotásaként tartják számon.

A tartalmas nap végén, szálláshelyünkön költöttük el az ízletes vacsorát.

2018. 03.23. – 3. nap

Utolsó napunk programjaként felkerestük Felső-Magyarország gyöngyszemét, Szlovákia második legnagyobb városát, Kassát (Košice). A Felvidék hajdani kulturális központja magyar történelmi emlékekben rendkívül gazdag, pezsgő életű igazi vidéki nagyváros, a magyar kultúra és történelem erősen jelen van a belváros hangulatos utcáin sétálgatva. A szépen felújított belváros legfőbb látnivalója a kassai dóm, a Kárpát-medence talán legnagyszerűbb gótikus katedrálisa. II. Rákóczi Ferenc fejedelem több szálon kötődik a városhoz, a Szent Erzsébet-székesegyház kriptájában temették újra. A város egyik leglátogatottabb nevezetessége Rákóczi fejedelem rodostói házának pontos másolata, mely a középkori városfal erődrendszerének legrégebben megmaradt részlete, a Hóhérbástya udvarában áll. 1943-ban építették fel a fejedelem ebédlőházának mását, mely ma a Kelet-Szlovákiai Múzeum népszerű kiállításaként mutatja be a szabadságharc vezetőjének mindennapjait, személyes tárgyait – a rodostói kelet hangulatával fűszerezve. A II. Rákóczi Ferenc Emlékház kiállításának megtekintése után háromnapos tanulmányi kirándulásunk végéhez érkeztünk. Kassán ebédeltünk, majd ebéd után buszra szálltunk és hazaindultunk.

A háromnapos kirándulás során a gyerekek sok új ismerettel, látnivalóval, élményekkel gazdagodtak! Ezúton is köszönöm Korpás Árpád idegenvezető minden igényt kielégítő, színvonalas ismeretterjesztő munkáját!

Kovácsné Simon Krisztina
osztályfőnök
 

 

Galéria


 

HATÁRTALANUL!  Jókai nyomában Erdélyben 2017. 05. 9-12

 

A Sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola 7. osztályos diákjai a Határtalanul! program keretében négynapos erdélyi tanulmányi kiránduláson vettek részt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, a HAT-16-01-0416 sz. pályázat keretén belül megvalósult kirándulás során a diákok olyan helyszíneken jártak, amelyeket Jókai Mór is felkeresett, s amelyek az író regényeinek ihlető forrásai voltak. A kirándulás főbb állomásai Nagyvárad, Torockó, Torda, Nagyenyed és Körösfő voltak, ahol a tanulók megismerték e tájegységek néprajzi, kulturális hagyományit, nevezetes természeti képződményeit, többek között a Székelykövet, a tordai sóbányát, a Tordai-hasadékot. A kulturális programok között szerepelt a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum, a Szigligeti Színház, a torockói néprajzi gyűjtemény, valamint a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium megtekintése.

 A kirándulást megelőző felkészítő órák során a résztvevők megismerték a tanulmányút helyszíneihez kapcsolódó legendákat, meséket is, és Benedek Elek Az ikrek című meséjéből bábelőadást készítettek. A produkcióval a torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthon lakóinak kedveskedtek. A gyermekotthonban átadták azt a pénzadományt is, amely a kirándulást megelőzően gyűlt össze a nagyvonalú adományozóknak köszönhetően. Nagy élményt jelentett a csoport számára a Körösfői Kós Károly Általános Iskolában tett látogatás, amelynek során találkozhattak az ottani diákokkal, betekintést nyerhettek egy romániai magyar iskola hétköznapjaiba.

Galéria


 

Határtalanul! program  Erdély  2016.

A "Határtalanul" program keretében iskolánk 7. osztályos tanulói háromnapos kirándulásra Erdélybe, Torockóra látogattak. A Csóri Mátyás Király Általános Iskolával közösen benyújtott nyertes pályázatnak köszönhetően, a két iskolából összesen 27 tanuló vett részt a magyarlakta területeken megszervezett programon.A tartalmas út során tanulóink új ismeretekkel, színes élményekkel gyarapodtak!

A programot Kovácsné Simon Krisztina és Vass Klaudia pedagógusok szervezték.

Galéria

 



 

 HATÁRTALANUL! program Szlovákia  2015. 05. 6-8.

 Iskolánk hetedikesei HATÁRTALANUL nagy örömmel vettek részt azon a tanulmányi kiránduláson, melyen a Felvidék irodalmi és történelmi kincseivel ismerkedhettek meg. Tizenkét diákunk május 6-8. között megtekintette Kassát, Lőcsét, Krasznahorkát, Betlért, Rozsnyót, Rimaszombatot, Alsósztregovát és Szklabonyát. Ellátogattak a szálláshelyükön, Várhosszúréten lévő általános iskolába is, ahol közös játékkal, beszélgetéssel kerültek közelebb a határon túli diáktársaikhoz. Megismerkedtek a helyi kézművesek termékeivel, műhelyeivel is. Programjukban nem csak a történelmi és irodalmi kegyhelyeket látogatták végig, volt idejük a természeti kincsekben gyönyörködni, több alkalommal madártávlatból is. Sok érdekes előadást hallhattak a képzett idegenvezetők, a tanulók és a tanárok tolmácsolásában. Útjuk megvalósulásáért köszönettel tartozunk a pályázat kiíróinak és a Sárszentmihály Községi Önkormányzatnak.

Schvanner Éva osztályfőnök Kovácsné Simon Krisztina igazgató szervező pedagógusok


Galéria

Copyright © 2016 Minden jog fenntartva.